Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

May: Velika Britanija ne napušta Evropu i evropske vrijednosti

theresa_may98

Dan nakon što je Velika Britanija zvanično pokrenula proceduru izlaska iz Evropske unije (EU) premijerka te zemlje Theresa May je istakla je da odluka o napuštanju EU ne znači i napuštanje Evrope.

May je u članku za njemački dnevni list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” istakla da napuštanjem bloka Velika Britanija ne odbacuje vrijednosti koje dijele kao Evropljani.

“To nije odbacivanje vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani niti pokušaj da se našteti Evropskoj uniji ili njenim preostalim zemljama članicama”, istakla je May i nastavila:

“Znamo da ćemo izgubiti uticaj u vezi sa propisima evropske ekonomije. Prihvatamo to. Međutim, nema razloga da ne stvorimo novo, duboko i posebno partnerstvo između Velike Britanije i Evropske unije koje funkcioniše za sve nas.”

Izlazak iz EU ili Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine.

Stalni ambasador Velike Britanije u Evropskoj uniji Tim Barrow, predao je jučer predsjedniku Vijeća EU Donaldu Tusku pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran član 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije.

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.