EU u fokusu

brexit

May: Želim izaći iz EU s dobrim sporazumom

13/03/2019

Zastupnici britanskog parlamenta glasat će tokom dana o vladinom prijedlogu u kojem se navodi da parlament odbacuje izlazak iz EU bez sporazuma 29. marta

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da želi da njena zemlja napusti Europsku uniju sa sporazumom o razdruživanju te da će glasati protiv Brexita bez sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici britanskog parlamenta glasat će tokom dana o vladinom prijedlogu u kojem se navodi da parlament odbacuje izlazak iz EU bez sporazuma 29. marta.

“Želim izaći iz Europske unije s dobrim sporazumom, vjerujem da imamo dobar sporazum”, rekla je May u obraćanju u parlamentu.

“Glasat ću za postojeći prijedlog u svoje ime”, dodala je May.

Britanski Parlament odbacio je jučer i revidiranu verziju sporazuma o Brexitu. Članovi Donjeg doma britanskog Parlamenta nisu podržali sporazum o Brexitu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s Europskom unijom.

Prema rezultatima glasanja, 242 zastupnika su glasala za sporazum, dok je 391 bio protiv.

Iako je premijerka May ranije tvrdila da je osigurala značajna “poboljšanja” u pregovorima s Europskom unijom, to ipak zastupnicima nije bilo dovoljno uvjerljivo.

Britanski zastupnici će se u srijedu izjašnjavati da li će Velika Britanija napustiti Europsku uniju bez sporazuma.

Ukoliko britanski Parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, na glasanju u četvrtak odlučivat će o tome da li će se od Brisela tražiti odgoda Brexita za najviše tri mjeseca.

Nakon što je Parlament odbacio i revidiranu verziju sporazuma o Brexitu, May je kazala da će u srijedu dati na glasanje o izlasku iz EU bez dogovora.

“Mislim da svi trebaju znati, oni koji žele da se Brexit zaista dogodi, da rizikuju da Brexita uopće i ne bude”, rekla je May.

Velika Britanija bi trebala istupiti iz Europske unije 29. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.