Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

McAllister: Zemlje zapadnog Balkana neće istodobno u EU

David-McAllister11111

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister izjavio je danas da je regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana podjednako važna kao i njihov evropski put, ali da ne vjeruje da će se svih šest zemalja istodobno pridružiti Evropskoj uniji.

“Svih šest zemalja moraju pojedinačno da se analiziraju. Srbija se može pridružiti EU onda kada bude spremna, ali mi ćemo u međuvremenu pregovarati i ne vjerujem da će se svih šest zemalja pridužiti u isto vrijeme EU”, rekao je McAllister na panelu posvećenom europskim integracijama na 15. Ekonomskom summitu Srbije, javlja Tanjug.

On je rekao da su Srbija i Crna Gora napravile krupne korake ka EU, dok je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća.

Istaknuo je da je saradnja među zemljama regije vrlo važna, a uloga Srbije u tome izuzetno značajna.

McAllister je pozdravio nastavak dijaloga u veljači i istaknuo da je napredak u normaliziranju odnosa Beograda i Prištine svakako ostvaren i pozdravljen u Bruxellesu, ali je pozvao dvije strane da u nekoliko sljedećih tjedana ostvare konkretnije rezutlate u provođenju Briselskog sporazuma.

McAllister je ukazao da je također vrlo važna regionalna suradnja koja je, kako je rekao, zajedno s dobrosusjedskim odnosima neophodan dio procesa kretanja zapadnog Balkana ka EU.

Po njegovim riječima, angažiranje Srbije i uloga premijera Aleksandra Vučića u unapređivanju povezanosti regije je izuzetno dobro pozdravljena u Bruxellesu.

On je kao primjer dobrog signala i uzora za zapadni Balkan naveo uzajamne posjete premijera Vučića Albaniji i albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

McAllister je podsjetio da i njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana mogući samo ako zemlje regije dobro sarađuju.