Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

McGuffi: Konferencija u Beču ključna za regiju i BiH

Evropska unija proteklih godina sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom EU u svrhu promocije održivog ekonomskog rasta, te je proširila napore da bi uključila i zemlje zapadnog Balkana, osiguravajući jednu milijardu eura tokom sljedećih pet godina za razvoj i međusobno povezivanje prometne i energetske infrastrukture – kazao je Feni portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.

To je, istakao je, jedno od ključnih pitanja konferencije u Beču koja će biti održana 27. augusta, ali i ključno pitanje za regiju, naročito za BiH.

– Već ove godine, više od 100 miliona eura dostupno je u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava (IPA II) za sve zemlje. Ova finansijska pomoć, zajedno s ponudom daljnjeg kreditiranja i investiranja, bit će dostupna za nadogradnju ili izgradnju dijelova osnovne mreže, kao što je šest zemalja zapadnog Balkana dogovorilo – rekao je McGuffie.

Naglasio je da su hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni na izgradnju prekograničnih mostova u Svilaju i Gradišci, uključujući granične prijelaze i prilazne ceste.

– Izrazili smo snažnu predanost “Berlinskom procesu” i ostajemo fokusirani na to da se na samitu u Beču postignu konkretni rezultati na osnovu specifičnih investicionih projekata. Svjesni smo da je poboljšanje povezanosti u regionu, kao i s EU, ključni faktor za rast i zapošljavanje na zapadnom Balkanu – ističe McGuffie.

Kako je rekao, unapređenje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedan je od njihovih zajedničkih alata za usklađivanje s evropskim standardima i ispunjavanje kriterija za pristupanje EU, dodajući da bi proces trebao dati jasnu korist građanima i prije izvjesnog pristupanja EU.