Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

McGuffie: EU zabrinjavaju izjave pojedinih političara

28/09/2015

Zabrinuti smo zbog nedavnih izjava nekih političara u Bosni i Hercegovini, koje se mogu protumačiti samo kao pokušaji da se uguši legitimna sloboda izražavanja – kazao je glasnogovornik Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Andy McGuffie u pogledu nedavnih dešavanja u vezi sa slobodom medija.

Istakao je da je vrijeđanje pojedinih novinara ili medijskih kuća omalovažavanje demokratskih institucija BiH, te da je uznemirujući nedostatak razumijevanja razlike između državnih medija, kojih BiH i nema, i javnih servisa, koji imaju pravo na uređivačku nezavisnost.

– Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija su vodeći glavni prioriteti EU i, u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Slobodni i profesionalni mediji za EU nisu nešto oko čega se može pregovarati – podvukao je McGuffie, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.