EU u fokusu

Medvedev i Cerar za obostranu obustavu sankcija EU i Rusije

27/07/2015

Sankcije koje je protiv Rusije uvela Europska unija pogodile su gospodarsku razmjenu Slovenije i Rusije, a njihovo ukidanje bilo bi u interesu svih, izjavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ljubljani nakon međusobnih razgovora slovenski premijer Miro Cerar i ruski premijer Dimitrij Medvedev.

“Sankcije nije započela Rusija nego EU, pa od nje očekujemo da će ih prva ukinuti. Sankcijama se problemi ne mogu rješavati”, kazao je Medvedev, dodavši da su sankcije kontraproduktivne, te da će se unatoč njima gospodarska suradnja sa Slovenijom nastaviti iako zbog sankcija stagnira i pada.

Cerar je kazao da se slaže kako sankcije štete Sloveniji i Rusiji, te da je u interesu svih da se obustave, dok je Medvedev izrazio očekivanje da će Slovenija kao i do sada u okviru EU-a imati umjereno stajalište kad je riječ o odnosima s Rusijom.

Tijekom razgovora u četiri oka Medvedeva i Cerara održan je i susret izaslanstava vlada Rusije i Slovenije na kojemu je uglavnom bilo riječi o gospodarskim odnosima, a potpisano je i više bilateralnih sporazuma s područja znanosti, sporta, obrazovanja, kulture i medicine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.