Mektić i Wigemark o saradnji BiH i EUROPOL-a

Sastanak Mektic-Wigemark

O mogućim rješenjima za uspostavljenje pune saradnje BiH i EUROPOL-a, zbog opravdane bojazni da bi zbog neprovođenja operativnog sporazuma, isti mogao biti suspendovan razgovarali su ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Delegacije Evropske unije/specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, javlja Anadolu Agency (AA).

Mektić je istakao da će učiniti sve da do toga ne dođe, te pojasnio da je kamen spoticanja nepostojanje saglasnosti između policijskih agencija o lokaciji zajedničke kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om, odnosno protivljenje MUP-a RS da sjedište bude u Direkciji za koordinaciju za policijskih tijela BiH.

Najavio je da će, ukoliko ne bude saglasnosti, iskoristiti zakonske ovlasti i donijeti odluku o kontakt tački i upućivanju oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Hagu.

“Ne možemo više odugovlačiti uspostavu saradnje sa EUROPOL-om jer tamo se nalazi Evropski centar za borbu protiv terorizma i previše je važno da naše agencije u svom radu razmjenjuju i koriste te analize i informacije”, kazao je Mektić.

Tokom sastanka su razmjenjena mišljenja o predloženim izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH koji je u parlamentarnoj proceduri, a tiče se provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Također, Mektić je naglasio da se mora unaprijediti sigurnost izbornog procesa i glasanja, kako bi se smanjile mogućnosti manipulacije i tako vratilo povjerenje građana u fer i demokratske izbore.