Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: EU ne može da dozvoli da Grčka upadne u haos

angela merkel15454

Evropska unija ne može da dozvoli da Grčka “upadne u haos” zatvarajući evropske granice za izbjeglice, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Da li ozbiljno mislite da sve zemlje koje su se prošle godine do kraja borile da zadrže Grčku u eurozoni – a mi smo bili najstrožiji – mogu godinu dana kasnije da dozvole da Grčka upadne u haos?”, zapitala je Merkel sinoć u televizijskom intervjuu, prenosi AFP.

Ona je kritikovala Austriju i nekoliko drugih balkanskih zemalja što su uvele kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranata, što je stvorilo “usko grlo” u Grčkoj, s obzirom da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

“Ono što se dogodilo je tačno ono čega smo se pribojavali – da je zemlja (Grčka) ostavljena sama sa svojim problemima, a to ne možemo dozvoliti”, kazala je Merkel u opširnom intervjuu za ARD, posvećenom izbjegličkoj krizi.

Njemačka kancelarska, koja je često dolazila u sukob sa Aleksisom Ciprasom zbog zahtjeva da Atina sprovede stroge mjere štednje, rekla je da je sada u bliskom kontaktu s grčkim premijerom oko priliva izbjeglica.

Istakla je da priliv izbjeglica može da se smanji jačanjem vanjskih granica EU, patrolama NATO brodova u Egeju da bi se zaustavili čamci sa izbjeglicama iz Turske, i sporazumom EU i Ankare.

“Međutim, mnogi ne vjeruju u to i kažu “pa, ko zna da li će to dati rezultate”. Ako se tako prilazi problemu, onda stvarno neće uspjeti”, ocijenila je Merkel.

Povodom odluke istočnoevropskih zemalja koje su pojačale kontrolu na granici, Merkel je rekla da je problem u tome što su oni “djelovali nezavisno i jednostrano”.

“Grčka je jednostavno ostavljena po strani. Granica je osigurana sa makedonske strane, a da niko nije razgovarao s Grčkom o tome da li ona želi da osigura svoje granice”, kazala je Merkel.

Navela je da odgovornost Njemačke nije da “riješi problem na račun druge zemlje, već zajedno s drugim zemljama”.

“To je ono što smo uradili u eurokrizi i to sad moramo da uradimo i u izbjegličkoj krizi”, naglasila je njemačka kancelarka.

Rekla je da je optimista po pitanju rješavanja izbjegličke krize i poručila, kako je naveo AFP, neuobičajeno strastveno da je njena “prokleta dužnost i obaveza da učini sve što je moguće za Evropu da bi se pronašao jedinstven put”.

AFP napominje da je u Grčkoj poraslo ogorčenje nakon što je Beč uveo dnevna ograničenja za tražioce azila, a Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija pooštrile uslove za ulazak u zemlju.