Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: EU ne ukida sankcije Rusiji

angela merkel15454

Ne postoje razlozi za ukidanje sankcija Evropske unije protiv Rusije jer Moskva nije ispunila svoje obaveze iz mirovnog dogovora iz Minska, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru objavljenom u petak.

Merkel je za RedaktionsNetzwertks Deutchland (RND) rekla kako je Rusija izazvala ogromnu krizu aneksijom polutoka Krima iz 2014., te podrškom separatistima u istočnoj Ukrajini.

“Evropa je morala reagirati protiv ovog kršenja njenih temeljnih principa”, smatra Merkel.

Dodala je da ona i francuski predsjednik Francois Hollande rade punom snagom kako bi natjerali Rusiju i Ukrajinu da implementiraju dogovor iz Minska o primirju uprkos svim poteškoćama.

“To ostaje mjerilom budućnosti sankcija”, istaknula je Merkel, prenosi Hina.

Evropska unija u junu se dogovorila da će produžiti sankcije protiv Rusije u području energije, finansija i odbrane do kraja januara iduće godine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier sa svojim socijaldemokratima, koji su u vladajućoj koaliciji s CDU-om Angele Merkel, ima pomirljiviji ton prema Rusiji, te smatra kako bi EU trebala postupno ukinuti sankcije ako se pokaže napredak u mirovnim pregovorima.