Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Evropa mora zaštititi spoljne granice

angela merkel

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da Evropa treba da zaštiti svoje spoljne granice, suočavajući se sa najvećim prilivom izbjeglica od Drugog svjetskog rata, što je “kriza koja testira odvažnost Evrope”.

U sedmičnom video-obraćanju Merkelova je danas rekla da Evropa treba da doprinese rješavanju ovog globalnog problema.

“Mi, prije svega, treba zajedno da zaštitimo naše spoljne granice širom Evrope, kako bi migracija u Evropu tekla u nekom redu”, rekla je ona u video-poruci koja je objavljena na sajtu kancelara Njemačke.

Ona je dodala da Evropa, takođe, mora da preduzme odgovornost za zemlje iz kojih izbjeglice bježe, i one u kojima ima mnogo izbjeglica kao što su Liban, Jordan ili Turska.

Merkelova je rekla da Njemačka ima jasan stav da će pružiti zaštitu onim kojima je to potrebno, ali oni koji dolaze samo zbog ekonomskih razloga moraće da se vrate i će država u tom smislu biti još odlučnija.

Ona je kao problem navela spoljnu granicu Grčke sa Turskom, koju mnogi migranti prelaze brodovima. Prema njenim riječima, potrebno je razgovarati sa Turskom, što se već i čini.

Merkelova smatra da će biti neophodno pružiti dodatnu razvojnu pomoć i potrošiti više na izbjeglice posredstvom programa UN.

Stotine hiljada izbjeglica i migranata stiglo je od početka godine u Evropu sa Bliskog istoka, Afrike i Azije, a većina njih želi da ide u Njemačku.

Više od 200.000 ljudi stiglo je u NJemačku samo u septembru, a prema procjenama Vlade ove godine se očekuje 800.000 migranata ili više.