Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

berlin

Merkel i Macron: Tenzije na zapadnom Balkanu nisu od koristi nikome

merkel – macron

Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske u Berlinu su organizovali sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emannuel Macron uoči glavnog sastanka s liderima zapadnog Balkana izjavili su da će se razgovarati o stabilnosti regiona, te dodali da tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Merkel je u obraćanju novinarima kazala da su Francuska i Njemačka nosioci ideje da zemlje u regionu zapadnog Balkana trebaju zajedno raditi na jačanju stabilnosti, javlja agencija Anadolija.

– Željeli smo da u neformalnom okviru govorimo s liderima zapadnog Balkana – rekla je Merkel.

Dodala je da će jedna od tema u Berlinu biti i “pitanje odnosa Srbije i Kosova” i kako da se to pitanje pokrene s mrtve tačke.

– Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka – kazala je Merkel.

Macron je također istakao da će biti razgovarano o odnosima Srbije i Kosova kao i o nastavku dijaloga dvije strane.

– Nemamo namjeru da preporučimo neko određeno rješenje, već želimo da se sagledaju sve opcije i da pokušamo doprinijeti da oni budu bez regionalnih tenzija. Odgovornost je na svima nama da odgovorno radimo kako bi dvije strane, Beograd i Priština, nastavile dosadašnje razgovore – rekao je Macron.

Napomenuo je da njegova zemlja ima novu strategiju o angažmanu u regionu koja će danas biti predstavljena partnerima.

– Devedesetih godina Francuska je bila veoma angažovana. Zatim smo se malo povukli, ali sada želimo opet raditi na razvoju – kazao je, dodajući kako tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske u Berlinu su organizovali sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije. Glavne tema razgovora su stabilnost i razvoj zapadnog Balkana.

Tom sastanku prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.