Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel: Mirno prihvatiti rezultat referenduma u Velikoj Britaniji

angela merkel15454

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropsku uniju (EU) na mirnu reakciju nakon objavljivanja rezultata referenduma o ostanku Velike Britanije u Uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“EU treba reagovati na smiren i sveobuhvatan način bez obzira na rezultat referenduma u Velikoj Britaniji”, rekla je Merkel poslije sastanka u Berlinu s austrijskim kolegom Christianom Kernom.

Dodala je kako razgovori trebaju biti nastavljeni sa svim zemljama članicama EU-a.

“Ako je to moguće s 28 članica ili 27. Ja se nadam da će EU ostati s 28 članica”, kazala je Merkel.

Naglasila je da će naredni samit EU-a, koji je zakazan za 28. juni, bit će prilika da sve članice razgovaraju o načinu nastavka primjene planova na dnevnom redu Unije.

U Velikoj Britaniji danas se održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji (EU) ili izlasku iz nje.

Više od 46 miliona ljudi danas ima pravo odgovoriti na referendumsko pitanje: “Treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati članica EU ili napustiti EU?”.

Analitičari predviđaju da bi odziv birača na današnjem referendumu, mogao dostići 80 posto, što nije zabilježeno niti na jednim nacionalnim izborima, niti referendumima održanim u toj zemlji u proteklih pola stoljeća.

Riječ je o tek trećem nacionalnom referendumu u istoriji Velike Britanije i dolazi nakon četiri mjeseca borbe za glasove između pobornika obje opcije. Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Birališta, koja su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu biće zatvorena u 23 sati, a prvi rezultati referenduma biće poznati u petak rano ujutro.

Anketari predviđaju da bi odziv birača na referendum mogao igrati ključnu ulogu. Prema njihovom mišljenju veći odziv bi trebao pogodovati opciji za ostanak u Evropskoj uniji.