Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel najavila da će se držati svoje politike prema imigrantima

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da će se držati svoje politike prema imigrantima uprkos rastućoj pobuni unutar redova njene konzervativne političke alijanse.

Merkel će “ponoviti svoje jasne progame na evropskom i nacionalnom planu” u naporima da smanji priliv imigranata na konferenciji njene Hrišćansko demokratske unije (CDU) u ovoj sedmici uprkos kritikama poslanika koji su u njenoj koaliciji, izjvio je njen portparol Steffen Seibert.

Rastući broj političara u alijansi Merkelove CDU i bavarske Konzervativno sovijalne unije (CSU) otvoreno kritikuje kancelarkinu politiku otvorenih vrata koja je rezultirala dolaskom 1,1 miliona migranata u 2015.

Komentari kancelarkinog portparola uslijedili su nakon što je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber dao kancelarki ultimatum da promijeni svoju politiku prema imigraciji ili riskira otvorednu pobunu unutar njene koalicije.

Stoiber, koji se natjecao za kancelara na izborima u 2002. godini i još drži utcajnu poziciju unutar CSU, izjavio je njemačkim novinama Sueddeutsche Zeitung da će Merkel morati da suzbije priliv izbjeglica do marta. Stoiber je odbio odgovoriti na pitanje da li će njen nuespjeh da učini to rezultirati njenom smjenom, prenosi DPA.