Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka kancelarka

Merkel: Novi njemačko-francuski sporazum učinit će Evropu jačom

angela merkel332

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron potpisali su novi bilateralni sporazum o saradnji za koji Merkel kaže da će olakšati proces formiranja vojske Evropske unije

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će novopotpisani sporazum o intenzivnijoj bilateralnoj saradnji Njemačke i Francuske učiniti Evropu jačom i olakšati proces formiranja vojske Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija potpisivanja njemačko-francuskog sporazuma održana je danas u Aachenu, a kancelarka Merkel je u obraćanju prisutnima istakla privrženost cilju uspostave jake, sposobne i suverene Evrope.

Ona je kazala kako će Njemačka i Francuska novim sporazumom intenzivirati saradnju u oblasti odbrane i to razvojem zajedničke “vojne kulture”, odbrambene industrije i zajedničkog izvoza oružja.

“Na taj način želimo doprinijeti razvoju nove evropske armije. To ćemo uspjeti samo uz koordinaciju naših vanjskih politika”, poručila je Merkel.

Povodom 56. godišnice od potpisivanja Jelisejskog sporazuma, kojim su Francuska i Njemačka uspostavile odnose i okončale neprijateljstva, danas u kancelarka Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su potpisali Aachenski sporazum.

Novopotpisani sporazum na 16 stranica predviđa znatno intenzivniju ekonomsku, vanjskopolitičku i vojnu saradnju, kao i plan takozvane Evropske odbrambene unije.

Izražavajući punu privrženost NATO-u, zvanični Berlin i Pariz obećali su svaki vid pomoći u slučaju da neko od njih bude vojno napadnut.

Kao lideri Evropske unije, Francuska i Njemačke se u novom sporazumu dodatno obavezuju da će raditi na jačanju te organizacije i redovno se međusobno konsultirati uoči svih sastanaka EU.