Merkel pohvalila Tursku zbog tretmana izbjeglica

merkel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je telefonom razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanjima ilegalnih migracija, sirijskim izbjeglicama, kao i o situaciji u Siriji i izraelskim napadima u kompleksu Al-Akse.

Podsjetivši da je Republika Turska zbrinula više dva miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka, bez obzira na njihovu vjersku ili etničku pripadnost, Erdogan je u razgovoru sa Merkelovom kazao da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija moraju poduzeti određene korake i preuzeti dio tereta aktuelne krize.

Erdogan je kazao da je Turska svojim postupcima pokazala više evropskih vrijednosti od članica Evropske unije koja je osnovana na bazi tih vrijednosti, te dodao da su turske spasilačke ekipe obalske straže ove godine u Sredozemnom moru spasile više od 50.000 migranata, što je jednako broju spašenih u prethodnih pet godina.

Kancelarka Merkel je kazala da je Turska svojim postupcima sa izbjeglicama zaslužila svaku pohvalu, te dodala da Njemačka ove godine planira primiti do milion izbjeglica.

Ističući saglasnost sa Erdoganom o neophodnosti preuzimanja veće odgovornosti od svih članica EU, Merkel je kazala da je važan dijalog sa Turskom kako bi se migracije odvijale kontrolirano i planski.

Merkel se Turskoj zahvalila i na velikom doprinosu u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio zadovoljstvo najavljenim povećanjem planiranog broja primljenih izbjeglica u Njemačkoj, te dodao da je u borbi protiv terorista ISIS-a i PKK neophodna solidarnost među svim saveznicima.

Naglasivši da se PKK nalazi na listi terorističkih organizacija Evropske unije, Merkel je kazala da njemačka tu organizaciju tretira kao terorističku i da je spremna na svaki vid antiterorističke saradnje sa Ankarom. Erdogan je kazao da je uznemirujuće to što PKK zadržava prisustvo u nekim članicama EU.

Osvrnuvši se i na kaotično stanje u ratom zahvaćenoj Siriji, Erdogan i Merkel su saglasni da je za okončanje te drame neophodno pronaći političko rješenje. Erdogan je kazao da je za Tursku izuzetno važno da se sjeverna pogranična regija Sirije očisti od terorističkih elemenata ISIS-a, a da se međunarodna zajednica mora aktivnije uključiti u rješavanje sirijskog pitanja.

Podsjetivši na napade izraelskih snaga sigurnosti na muslimane u kompleksu Al-Akse i skrnavljenje te džamije, Erdogan je kazao da se Izrael poigrava sa vatrom i da je posljednjim potezima znatno povećao napetost u regiji. Merkel je izrazila zabrinutost zbog dešavanja u Jerusalemu i dodala da Njemačka pomno prati tamošnja dešavanja.

Erdogan i Merkel su najavili nastavak njihovog kontakta o ovim pitanjima i održavanje zajedničkog susreta u skorijoj budućnosti.