Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Merkel, pomozi nam“: Protesti izbjeglica na grčkom otoku Lesbos

protest izbjeglice grcka

Blizu 200 izbjeglica protestiralo je u centru grčkog otoka Lesbosa tražeći da im se omogući nastavak puta ka Njemačkoj ili drugim destinacijama na zapadu Evrope.

Nezadovoljne uvjetima boravka na Lesbosu i nemogućnosti da napuste otok i pređu na kopnene dijelove Grčke izbjeglice su organizirale protestnu šetnju od obale do centra grada.

Po ulasku u centar Lesbosa demonstranti su blokirali saobraćaj, a tom prilikom je došlo i do nesuglasica i naguravanja sa lokalnim stanovnicima.

„Merkel, pomozi nam“ i „Želimo da idemo dalje“ su najčešće poruke koje su demonstranti uzvikivali.

Neimenovani Grk sa otoka je novinaru AA kazao da razumije tešku situaciju izbjeglica, ali da za to nisu krivi i ne treba da ispaštaju stanovnici otoka.

„Mi njih dobro razumijemo, ali ne možemo ništa učiniti. Lesbos je popularna turistička destinacija na koju turisti više ne žele dolaziti“, kazao je sagovornik AA koji nije želio otkriti svoj identitet.

Grčki otok Lesbos jedno je od glavnih odredišta bliskoistočnih izbjeglica na putu ka Evropi. Prema posljednjim podacima na otoku se nalazi oko 10.000 izbjeglica koje žele da pređu u kopnenu Grčku i nastave put ka srcu Evrope. Grčka vlada je obećala da će poslati dva dodatna broda kako bi transportovala izbjeglice sa otoka.