Merkel: Priključenje Srbije EU uspješno samo ako nastave reforme

merkel-vucic2222

Njemačka ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na evropskom putu, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, ističući da pregovor o priključenju Srbije Evropskoj uniji mogu biti uspješni samo ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svjetlu pitanja odnosa sa Kosovom, javlja Anadolu agency (AA).

“Zato smo se djelimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu.

Ona je navela da cijeni rad Vučića i kada je riječ o saradnji država Zapadnog Balkana i poželjela mu uspjeh u “poslu koji nije jednostavan”.

“Raduje me i da je u okviru današnjih razgovora riješeno pitanje ratnih memorijala, što je ključna tačka u odnosima naših zemalja i to je poklon koji je donio predsjednik Srbije”, izjavila je dodajući da je postignut Sporazum o ratnim memorijalima i mjestima stradalih tokom ratova i na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije.

Prema njenim riječima, ima više od 40.000 ljudi koji zbog njemačkih firmi imaju radno mjesto i to su direktne investicije u cijeloj zemlji koje imaju direktan uticaj na veliki broj ljudi.

Na to je predsjednik Srbije rekao da je Srbija spremna za kompromisna rješenja, da obje strane nešto izgube.

“Za nas je teško rješenje da Srbija bude apsolutni gubitnik u svemu”, rekao je predsjednik Srbije.

On je kazao da je za njega čast što kao “predsjednik relativno male zemlje gost njemačke kancelarke”.

“To pokazuje kolika je njena ozbiljnost u rješavanju evropskih problema. Poznato je da se nikome ne udvaram niti dodvoravam, ali bez Merkelove i njenog truda i angažmana, plašim se da bismo imali težu situaciju u ovom dijelu Evrope”, rekao je.

On je napomenuo da je Srbija posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da računa na dalju podršku Njemačke i kancelarke Merkel.

“Mnogo toga treba da uradimo, pred nama je težak put rješavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepreka je rješavanje odnosa Beograda i Prištine”, naveo je.

Vučić je danas doputovao u zvaničnu posjetu Berlin na poziv Merkel.