Merkel: Rješenje izbjegličke krize je na vanjskim granicama EU

Germany's Chancellor Angela Merkel holds a news conference at the end of a European Union leaders summit in Brussels

Evropska migrantska kriza može se riješiti na vanjskim granicama EU i dalje, izjavili su u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Werner Faymann.

Merkel je, govoreći pored austrijskog kancelara Faymanna, izjavila je da Evropa treba da djeluje brže s uspostavom “žarišnih tačaka” u Grčkoj, gdje će izbjeglice i ostali migranti biti registrovani i potom pošteno raspoređeni po Evropi ili će direktno biti vraćeni kućama ukoliko njihov zahtjev za azilom ne ispuni kriterije.

– Po pitanju izbjeglica, tu neće biti rješenja kada se radi o preusmjeravanju, kada se radi o poretku, o kontroli, kada je riječ o legalizaciji na austrijsko-njemačkoj granici. To treba da se riješi na vanjskim granicama Evropske unije – kazala je Merkel.

Njemačka je primila više migranata nego bilo koja evropska zemlja u ovoj godini, sa 758.00 registrovanih dolazaka u oktobru, i bori se da se nosi s njihovim prilivom. Skoro svi su ušli kroz Austriju, nakon što su na početku preko Grčke i Balkana krenuli prema prosperitetnim evropskim zemljama.

Njemačka sada ima regulativu da usmjeri proces dobijanja azila za one koji bježe pred građanskim ratom poput Sirijca ali i da brzo pošalje kućama one s Balkana ili drugih regija koji jednostavno tragaju za boljim poslom.

Govoreći za njemačku televiziju ARD, Faymann je izjavio da izbjeglice moraju biti pregledane pažljivije nakon napada u Parizu, ali da granice ne smiju biti zatvorene.

– To bi bio kraj Schengeena, kraj evropske ideje – izjavio je on, misleći na zonu slobodnog putovanja kroz 30 evropskih zemalja.

Kazao je da su najbitniji ciljevi okončati nasilje u Siriji koje prisiljava tolike ljude da bježe, poboljšati situaciju s izbjeglicama u Turskoj i stvoriti bolje mjere registracije u Grčkoj.

– Ne možemo riješiti problem ili na austrijskim ili na njemačkim granicama – kazao je austrijski kancelar.

Kasnije je, govoreći pokraj Merkel, odbacio pozive za “prostim rješenjima” izbjegličke krize.

– Nema prostog rješenja koje je održivo i pravedno – kazao je on, prenosi AP.