Merkel s Vučićem o evropskom putu Srbije

merkel-vucic111

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u ponedjeljak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na njen poziv, a ključne teme razgovora bit će izbjeglička kriza i daljnji put Srbije prema Europskoj uniji, potvrđeno je u Beogradu iz više izvora.

Iznenadni poziv Vučiću za sastanak s Merkel uslijedio je, kako tvrde beogradski mediji, u nedjelju uoči njegovog puta u Berlin gdje je ranije planirano da posjeti i Bundestag i obrati se Odboru za EU, a potom da sudjeluje u radu Europskog foruma u organizaciji zaklade Konrad Adenauer, s govorom “Srbija u Europi”.

U Beogradu se, po neslužbenim izvorima, očekuje da će Merkel od Vučića tražiti dodatno angažiranje Srbije u ublažavanju izbjegličke krize i amortiziranju vala migranata koji pritišće granice Europske unije, dok bi Beograd zauzvrat mogao dobiti zeleno svjetlo za skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja s EU-om i obećanje o dodatnim ulaganjima koja bi poduprla ekonomske reforme Vučićeve vlade.

Prema pisanju Blica, unatoč cjelodnevnim konzultacijama ni do nedjelje navečer “nije se moglo saznati kakvu će konkretno pomoć od Srbije tražiti kancelarka po pitanju pomoći migrantima”.

“Očekujemo da će od Srbije nešto tražiti. S druge strane, premijer je već i pripremio dodatne ideje kako bi se još više moglo pomoći izbjeglicama koji prolaze kroz Srbiju na putu ka EU-u. Ne treba zaboraviti da svi izbjeglice tek u Srbiji dobivaju dokumente, da ih naše vlasti popisuju, fotografiraju i pružaju im potrebnu medicinsku pomoć”, rekao je za Blic jedan od bliskih Vučićevih suradnika.

Vučić je prije odlaska u Berlin izjavio kako očekuje “dobar i prijateljski sastanak s kancelarkom Angelom Merkel na temu daljnjeg puta Srbije u EU i krize s izbjeglicama”.

“Srbija je spremna i dalje pomagati tim ljudima u nevolji koji su se našli u Srbiji na putu prema zemljama EU-a i to na principima solidarnosti, gostoprimstva i podrške. Zainteresirani smo i za daljnju suradnju s Njemačkom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, i želimo njihovu podršku u smislu europskih integracija”, rekao je Vučić za Blic, koji je sastanak s Merkel uoči puta u Berlin najavio i na svom Twitteru.

Vučić je u subotu, nakon neformalnog druženja s članovima diplomatskog zbora u Srbiji, izjavio kako “vjeruje u njemačku riječ” i očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU-u.