Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mesić u Sarajevu: EU ne smije vam biti manje atraktivna zbog Brexita

Mesić: EU ne smije biti manje atraktivna zbog izlaska Velike Britanije
Foto FENA

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Sarajevu da atraktivnost Evropske unije nakon odluke Velike Britanije o izlasku ne smije biti manja, već da mora biti još veća.

On je, nakon sastanka s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem, rekao da je važno da zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU pojačaju svoje napore za ostvarenje tog cilja i ispunjavanje uvjeta koje EU postavlja.

Mesić smatra da je EU najatraktivniji ekonomsko-politički klub na svijetu, zahvaljujući kojem Evropa i dalje ostaje “veliki igrač” uz Kinu, Rusiju, SAD i druge.

Posebna prednost EU, po njegovom mišljenju, je što zahvaljujući otvorenim granicama isključuje rat kao političko sredstvo.

Istakao je da i sama EU snosi odgovornost za odlazak Velike Britanije jer nije riješila funkcioniranje samog sistema Unije i institucionalna pitanja, zbog čega dolazi do kriza unutar EU.

Mesić: EU ne smije biti manje atraktivna zbog izlaska Velike Britanije

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi u EU, Mesić je naveo da se nije smjelo dozvoliti da eskalira situacija na Bliskom istoku, gdje se “očigledno radi o kontroli izvora i transporta energenata, uz floskulu da je riječ o nametanju demokratije”.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je naglasio da aktuelno pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne treba pokolebati BiH na evropskom putu, jer to znači zadržavanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom što može imati negativne efekte na poljoprivredne proizvođače u BiH, ali je Njemačka ponudila pomoć u saniranju tih negativnih efekata.

Dodao je da situacija u kojoj se BiH nalazi zahtijeva što manje politikanstva, a više konkretnog rada, pa čak i po cijenu da u izbornim rezultatima neko bude oštećen zbog promocije ideja koji se možda neće svidjeti dominantno etničkom biračkom tijelu, ali će biti korisne za cijelu zemlju.

Komšić je naveo da će DF na predstojećim lokalnim izborima podržati kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice jer smatraju da je bio dobar načelnik u ovom mandatu i može graditi zajedništvo u toj sredini.

Precizirao je da DF na lokalne izbore izlazi sa 63 liste u oba entiteta i u Distriktu Brčko, imat će 21 kandidata za načelnike i gradonačelnike od čega su četiri žene, te istakao da svaka sredina ima isti tretman u DF-u.