Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar pravde BiH sa evropskom povjerenicom za pravosuđe

Jourova – Grubesa

Na Ministarskom forumu EU- Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji (Bugarska) Josip Grubeša, ministar pravde BiH sastao se s Verom Jourova, europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova. Ministar Grubeša upoznao je povjerenicu da BiH radi kontinuirano na reformi pravosuđa, kao i na sveukupnom procesu prilagodbe standardima EU-a. – Brojni su izazovi koji stoje pred našom zemljom u oblasti pravosuđa.

Neupitni su pozitivni koraci koje smo napravili, ali jasno nam je kako su oni nedovoljni i da moramo poduzimati daljnje mjere u procesu uspostavljanja vladavine prava – kazao je ministar Grubeša istaknuvši kako je krajnji cilj zadobiti povjerenja građana u domaće pravosuđe.

Europska povjerenica istaknula je kako je za svaku zemlju reforma pravosudnoga sustava zahtjevna i odgovorna zadaća, ali da BiH mora praviti odlučnije korake. – Reforme u pravosuđu izazov su i za države koje su već članice EU-a, a posebno su od velike važnosti za zemlje koje se tek žele pridružiti Europskoj uniji – naglasila je Jourova. Potvrdila je spremnost Europskoga povjerenstva da podrži reformu pravosuđa u BiH i svim zemljama Zapadnog Balkana i to pomoću političke potpore, stručnih savjeta i financijske pomoći iz sredstava pretpristupnih fondova.