Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjskih poslova BiH u Briselu održao briefing

index

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je 17. februara 2016. godine u Briselu briefing za ambasadore Političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije (PSC) i sastao se sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc i vršiteljicom dužnosti generalnog sekretara Službe za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Helgom Schmid.

Ministar Crnadak je članove PSC-a tokom briefinga, kojem su prisustvovali i predstavnici Službe za vanjske poslove EU, Vojnog komiteta EU (EUMC), COWEB-a i drugih evropskih struktura, upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na proces evropskih integracija, odnosima BiH sa susjednim zemljama, kao i stavovima BiH o pitanjima iz oblasti sigurnosti i odbrane.

Također, ambasadore je upoznao i sa naporima koje BiH ulaže u okviru borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, odnosu BiH prema aktuelnoj migrantskoj/izbjegličkoj krizi i drugim pitanjima za koja su ambasadori zemalja članica EU izrazili interes.

Ministar Crnadak je sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc razgovarao o realizaciji infrastrukturnih projekata u okviru Connectivity Agende i ispunjavanju obaveza BiH nakon Bečkog samita koje su i dio priprema za naredni samit u okviru Berlinskog procesa koji će ove godine biti održan u Parizu.

Između ostalog, ministar Crnadak je sagovornicu upoznao sa aktivnostima na realizaciji dva značajna infrastrukturna projekta u okviru Connectivity Agende, koja su po pitanju BiH potvrđena na Bečkom samitu, a to su most Gradiška na dionici autoceste Banja Luka – Gradiška – granica Republike Hrvatske i most kod Svilaja na autocesti na Koridoru Vc, aktivnostima na realizaciji prioritetnih tzv. „soft measures“ u oblasti transporta i energetike, prioritetnim infrastrukturnim projektima na osnovnoj transportnoj mreži u BiH kao i aktivnostima na usvajanju neophodnih strateških dokumenata.

Ministar Crnadak je naglasio da je Connectivity Agenda jedan od najvažnijih prioriteta BiH, te da su transportno povezivanje, regionalna saradnja, razvoj jedinstvenog tržišta i osiguranje stabilnosti u regiji fundamentalni zadaci za Bosnu i Hercegovinu.

Na početku trodnevne radne posjete Briselu ministar Crnadak je u ponedeljak bio član delegacije BiH koja je predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem predala zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i prisustvovao svečanom prijemu koji je povodom predaje zahtjeva za članstvo upriličen u Predsjedničkom salonu Evropskog parlamenta. Ministar Crnadak je jučer učestvovao na godišnjem samitu Prijatelja Evrope (Friends of Europe – Les Amis de l’Europe), te se sastao sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertom Koendersom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i članovima Radne grupe za Zapadni Balkan Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).