Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo poljoprivrede RS-a pripremilo odgovore na pitanja iz upitnika

evropska-unija-eu-ilustracija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) uradili su neophodne pripreme iz oblasti tog resora, a koje su neophodne za izradu odgovora na Upitnik Evropske komisije koji bi Bosni i Hercegovini trebao biti dostavljen 9. decembra.

– Odgovoreno je na pitanja, za koja je pretpostavljeno da bi ih BiH mogla dobiti od EU, a na osnovu pitanja koja su dobili Hrvatska, Srbija i Crna Gora – rečeno je Feni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Cijeli proces koordinacije između institucija RS-a vodi Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, a kako pojašnjavaju, na način da su okupljeni timovi institucija za svako od poglavlja i svaka institucija (ministarstva, zavodi, ustanove..) je osigurala odgovore iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a je posebno uključeno za izradu odgovora za poglavlja 11. – Poljoprivreda i ruralni razvoj, poglavlje 12.- Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i poglavlje 13. – Ribarstvo.

– Što se tiče našeg resora, možemo reći da smo već sada spremni, poglavlja koja se odnose na Ministarstvo su proučena i u tom smislu pripremljeni su odgovori – naveo je za Fenu službenik za odnose s javnošću tog ministarstva Aleksandar Macanović.

Pojašnjava da će svaki odgovor na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, a koja se odnose na ovaj resor, biti adekvatan ukoliko prikazuje stvarno (istinito) stanje.

– Odgovori se tiču uglavnom prikaza ostvarenog u pojedinim oblastima, potkrepljenog odgovarajućim podacima. Vrlo je bitno da dostavljeni podaci budu relevantni, a ukoliko se ne raspolaže podacima, onda se sam odgovor tako i koncipira, ali se ni u kom slučaju ne trebaju navoditi neprovjereni i netačni podaci – ističe Macanović.

Suština cijelog procesa koji će proisteći iz ovog upitnika jeste da se utvrde postojeće razlike po pojedinim poglavljima, između zakonodavstva države i pravnih tekovina EU.

Proces se provodi posebno za svako poglavlje o kojem će se kasnije pregovarati, a od države se očekuje da pokaže da li će moći u cijelosti usvojiti pravne tekovine EU po pojedinim poglavljima.

Ukoliko procijeni da država nije spremna za pregovore, Evropska komisija će predložiti da prije otvaranja pregovora u tom poglavlju budu ispunjeni određeni preduvjeti.