Ministri EU pažljivo prate primjenu sporazuma s Turskom

Bert Kenders

Ministri zemalja članica EU u nedjelju su tokom posjete Turskoj pozvali tu zemlju da primjeni sporazum o vraćanju migranata i upozorili je da će pažljivo pratiti potencijalne zloupotrebe.

Delegacija, koju je predvodio Bert Koenders, ministar vanjskih poslova Holandije koja predsjedava EU, posjetila je Istanbul nedjelju dana poslije početka primjene sporazuma EU i Turske, prenosi agencija AFP.

Kenders je u razgovaru s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom istakao “značaj poštovanja humanitarnog prava i međunarodnih sporazuma”, saopćila je holandska vlada.

– Turske vlasti podržavaju ove principe i to je od ključnog značaja. Pažljivo ćemo to pratiti – rekao je Koenders koji se takođe sastao i s zvaničnicima UNHCR-a i Amnesty Internationala (AI).

UNHCR je ove nedjelje izrazio zabrinutost za 13 osoba koje su deportovane bez prava da apliciraju za azil, dok AI navodi da se Turska ne može smatrati “sigurnom zemljom” za povratak izbjeglica.

– Navodi o zloupotrebi treba pažljivo da budu razmotreni i Evropska komisija treba da ima šansu da to provjeri prije nego što donese zaključke – rekao je Koenders.

U evropskoj delegaciji bili su ministri i državni sekretari iz Francuske, Malte, Italije, Slovačke i Portugalije koji su u suboti boravili u posjeti Grčkoj.

Koenders je izrazio uvjerenje da će dogovor značajno popraviti situaciju za izbjeglice i zahvalio Turskoj na “zalaganju i energiji” prilikom zbrinjavanju više od 2,7 miliona izbjeglica iz Sirije.