Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministri unutrašnjih poslova EU razmatraju suspenziju Schengena

schengen

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije (EU) razmatraju mogućnost suspenzije Schengena na dvije godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministri unutrašnjih poslova će se okupiti u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, na kojem će, između ostaloga, razgovarati o mogućnosti produljenja privremenih kontrola na granicama unutar schengenskog prostora.

Inače, pod pritiskom masovnog priliva izbjeglica u EU, do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.

Granična kontrola na unutrašnjim granicama EU-a može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog vanrednih dešavanja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja.

Pojedine zemlje EU-a navodno žele produžiti mogućnost kontrola granica i do dvije godine.

“Postoji ta mogućnost i Evropska komisija je spremna koristiti taj mehanizam bude li potrebe, ali on još nije pokrenut, jer trenutno nismo u takvoj situaciji. Međutim, ministri unutrašnjih poslova imat će priliku u ponedjeljak razgovorati o tome. Na dnevnom redu je rasprava o tome što se može poduzeti kada istekne rok za privremenu suspenziju schengenskog prostora”, rekla je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Schengenski prostor, obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja, koje su usvojile Schengenski sporazum potpisan 1985. godine u Schengenu u Luksemburgu. Schengenski prostor u mnogo čemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.