ministar vanjskih poslova slovačke

Miroslav Lajčak bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan

lajcak

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji pokazuje aspiracije za članstvo u EU, a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini

Prvi specijalni izaslanik Evropske unije za zapadni Balkan, kako se spekulira, mogao bi biti odlazeći slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

Tu informaciju objavio je danas specijalizirani portal za praćenje evropskih institucija EURACTIV.com uz pojašnjenje da je tu poziciju uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za vanjske poslove (EEAS) za koju je Lajčák kratko radio.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji pokazuje aspiracije za članstvo u EU, a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana. Prekinut je krajem 2018. godine kada je Priština uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najprije evropski u maju 2019. godine, a zatim i na Kosovu u oktobru, dok u Srbiji tek slijede izbori vjerovatno u aprilu ove godine.

Od prije nekoliko mjeseci i Sjedinjene Američke Države imaju specijalne izaslanike u regionu – Matthew Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Mikea Pompea za zapadni Balkan, a Richarda Grenella predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.