Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi rade za mlade kroz Projekt “E4U”

e4u

Projekt Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini ”E4U” nastavljen je danas u Sarajevu, u okviru kojeg studenti građanima predstavljaju projektne aktivnosti i razgovaraju s njima o budućnosti države, mladih i njihovog obrazovanja.

U projekt je uključeno 14 javnih univerziteta/fakulteta i oko 56 studenata i akademika iz cijele BiH. U okviru njega studenti izrađuju javne kampanje koje ilustriraju percepciju mladih i njihovo mišljenje o društveno-ekonomskim reformama, posebno u području obrazovanja, prvog radnog iskustva, zapošljavanja i poduzetništva.

Glasnogovrnica EU u BiH Jamila Milović-Halilović novinarima je kazala da na ovaj način mladim ljudima žele omogućiti da kažu šta žele u budućnosti, a da ta poruka stigne do onih koji odlučuju.

– Kroz ovaj projekt mladi rade za mlade i sarađuju bez obzira odakle dolaze i na koji fakultet idu – istakla je Milović-Halilović dodajući da su mladi u više bh. gradova razgovarali sa svojim vršnjacima i građanima.

Učesnica Projekta ”E4U” Amna Ramić, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, navela je da njen tim zajedno s timom Ekonomskog fakulteta s Pala studentima nastoji predstaviti reformsku agendu studentima dodiplomskog studija te predstaviti prednosti volonterskog rada.

 

Mišljenja je da studenti imaju pogrešno mišljenje o volontiranju koje, po njenom mišljenju, ima mnoštvo pozitivnih stvari među kojima je iskustvo, druženje i povezivanje s ljudima.

– Nadamo se da možemo napraviti BiH povoljnijim tlom za život, investicije, obrazovanje – naglasila je Ramić.

Druženje u Sarajevu trajat će do 15.00 sati u BBI Centru.

E4U