Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MOBiH dobilo opremu vrijednu 468.180 dolara doniranu od EU (FOTO)

DSC_2747

Ceremonija primopredaje opreme donirane od strane Europske Unije (EU) Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine (MO BIH), vrijedne 468,180 dolara, održala se 19. decembra 2016. godine u Visokom, u skladišu oružja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Evropska unije je donirala sigurnosnu opremu u vrijednosti od 468.180 dolara za dva vojna skladiša ”Rabić” Derventa i “Teufik Buza Tufo” Visoko, kao dio EU podrške SEESAC-ovim aktivnostima za razoružanje i kontrolu naoružanja u Jugoistočnoj Evropi kroz EUSAC projekat.

Donacija je dio EUSAC-ove komponente 1 koja ima za cilj unapređenje sigurnosti infrastrukture i upravljanje zalihama na lokacijama skladištenja konvencionalnog naoružanja i municije.

EU je osigurala podršku za ove aktivnosti  odlukom vijeća EU 2013/730/CFSP u iznosu do 5.127.650 eura.

Historijat opsežne akumulacije malog oružja i lakog naoružanja i zaliha municije u jugoistočnoj Europi predstavlja posebnu zabrinutost kao i važan izazov u Strategiji Europske Unije u borbi protiv nelegalne akumulacije i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i pripadajućom municijom.

Strategija je podržana  odlukom Vijeća EU 2013/730/CFSP, te predstavlja nastavak prethodne EU podrške u borbi protiv prijetnje širenja i ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, u i iz jugoistočne Europe.

EU