EU u fokusu

Mogherini: 2018. godina je presudna za Balkan

02/01/2018

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini saopštila je da je 2018. presudna godina za Balkan u smislu konsolidovanja reformskog puta.

Mogherinijeva je u svom blogu napisala da će učvršćivanje reformskog puta na Balkanu, kako bi te promjene postale nepovratne, biti važno ne samo za region, nego i za čitavu Evropu.

Ona je ocijenila da prethodna godina nije bila laka za Balkan i podsjetila da je obišla šest glavnih gradova tog regiona u najtežim trenucima.

Mogjerinijeva je naglasila da je, zahvaljujući hrabrim odlukama i određenom zajedničkom radu, većina tih kriza riješena.

“Put ka reformama je ponovo pokrenut (iako ima još mnogo posla), a kompas evropskih integracija pokazuje taj put”, napisala je Mogherinijeva.

Među momentima koji su, prema njenom mišljenju, obilježili 2017. godinu su obilježavanje 60. godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i ostali.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.