Mogherini: EU neće odustati od prevencije i iskorjenjivanja mučenja

Federica Mogherini

Danas, dok obilježavamo Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja, naše misli su sa svima širom svijeta koji su bili i dalje su izloženi ovakvim užasnim praksama – kazala je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini povodom Međunarodnog dana Ujedinjenih nacija (UN) u podršci žrtvama mučenja.

Mogherini je istakla da EU nikada neće odustati od čvrste predanosti prevenciji i iskorjenjivanju mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koji su po međunarodnom pravu zabranjeni.

EU, kaže, podržava inicijativu Konvencije protiv mučenja i njene napore za, ne samo globalnom ratifikacijom, već što je i najvažnije, samom provedbom Konvencije protiv mučenja do 2024. godine.

– Mi ćemo dati maksimalan doprinos u ostvarivanju ovog cilja. Naše opredjeljenje unaprijeđenju aktivnosti u borbi protiv mučenja također je potvrđeno u Priopćenju vezanom za Akcioni plan EU o ljudskim pravima za period 2015. do 2019. godine – podsjetila je ona.

Kako je rekla, u ovim aktivnostima koriste političke alate u najvećoj mogućoj mjeri, zajedno s finansijskom podrškom. EU je, uz pomoć Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava, jedan od glavnih donatora u ovoj oblasti i finansira niz aktivnosti kako bi se spriječilo mučenje, povećala odgovornost, osigurala borba protiv nekažnjavanja i rehabilitirale žrtve mučenja.

Zajedno s civilnim društvom podržavaju kampanje za podizanje svijesti, razvoj mehanizama prevencije i praćenja, kao i rehabilitacijske centre za pomoć žrtvama i njihovim porodicama da ponovo izgrade svoje živote.

EU izražava zahvalnost specijalnom izvjestitelju UN-a, Odboru protiv mučenja, Pododboru za sprečavanje mučenja i Odboru Vijeća Europe za sprečavanje mučenja i drugim međunarodnim mehanizmima na njihovom radu, uz istovremeni poziv svim zemljama da provode njihove preporuke.

Iskorjenjivanje mučenja zahtijeva političku volju, zajednički trud i globalni timski rad, a EU je bila i ostaje jedan od predvodnika tih napora, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.