Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: EU priprema sankcije Libiji

FedericaMogheriniUE

EU je započela rad na sankcijama protiv libijskih ličnosti koje blokiraju sporazum o vladi nacionalnog jedinstva koji ima za cilj donijeti mir u ratom razorenu zemlju, saopćila je u ponedjeljak šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Sjedinjene Države i njihova ključna saveznica Francuska upozorili su u subotu da oni koji spriječavaju brzo formiranje nove libijske vlade nacionalnog jedinstva i njeno prebacivanje u Tripoli trebaju biti pogođeni kaznenim mjerama.

Mogherini je, govoreći nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Bruxellesu, izjavila kako je očigledno da Libiji treba funkcionalna vlada što je skorije moguće kako bi povratila mir i započela s obnovom.

EU je spremna da “ohrabri i podrži” novu vladu, kazala je ona, dodajući: “Počeli smo naš interni rad na uvođenju sankcija pojedincima koji opstruiraju ovaj unutrašnji libijski proces”.

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Michael Roth izjavio je da “nema odluke o sankcijama danas” uprkos pozivu francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Marca Ayraulta prošlog četvrtka da se donese odluka o uvođenju sankcija.

Libija je potonula u haos nakon svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moamera Gaddafija iz 2011. godine uz podršku NATO-a, što je omogućilo ekstremistima među kojima je i Islamska država, da ostvare pomake u naftom bogatoj zemlji.

Sporazumom postignutim uz posredovanje UN-a u decembru predviđeno je formiranje nove vlade, ali su ga poslanici u Tobruku u početku odbili, samo da bi se kratko nakon toga predomislili.

Evropski diplomatski izvor nedavno je izjavio za AFP da će sankcije EU – zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava – vjerovatno pogoditi Aguilu Saleha, predsjednika parlamenta sa sjedištem u Tobruku, plus Nuri Abu Sahmeina iz Generalnog narodnog kongresa sa sjedištem u Tripoliju i njegovog čelnika Khalifu Ghweila.

Evropske i zapadne sile u više su navrata tvrdile da će pomoći svakoj novoj vladi da se bavi sigurnošću i obnovom.