Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini i Hahn: Naša srca i misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici

mogherini hahn

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici oglasili su se Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i evropski komesar Johannes Hahn. U zajedničkoj izjavi istakli su da su njihova srca i misli sa žrtvama genocida, njihovima preživjelim porodicama i prijateljima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dok obilježavamo 22. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša srca i misli su sa žrtvama i njihovim preživjelim porodicama i prijateljima. Danas, odajemo počast žrtvama”, kažu Mogherini i Hahn u saopštenju, te nastavljaju:

“Vrijednosti koje su tako dramatično prekršene prije 22 godine – kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti – sada su u srži našeg angažmana u Bosni i Hercegovini i njenih građana na putu zemlje ka integraciji u Evropsku uniju.”

Dodaju da će se lideri regiona i sutra sastati u Trstu i zajedno razgovarati o tome kako region može napredovati sa zajedničkim inicijativama.

“Proces pridruživanja Evropskoj uniji je tu da prati cijeli region prema pomirenju, pravdi i saradnji”, zaključuju Mogherini i Hahn.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 71 žrtve genocida počinjenog u u julu 1995. godine. U mezarju Memorijalnog centra do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.