Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini i Zaharjeva izrazile podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

bih – evropska unija

Visoka povjerenica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharjeva u petak su izrazile optimizam prema perspektivi evropskih integracija zapadnog Balkana.

Pružanje opipljive evropske perspektive zapadnom Balkanu jedan je od bugarskih prioriteta tokom šest mjeseci koliko ta zemlja obavlja položaj poredsjedavajućeg EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU, Mogherini je govorila o raspravi koju je imala sa Zaharjevom o strategiji Evropske komisije prema zapadnom Balkanu koja je predstavljena prošle sedmice.

– Imali smo veoma pozitivnu raspravu s ministrima, tokom koje sam uočila očigledno jedinstvo prema omogućavanju zajedničke budućnosti s našim partnerima u regiji – kazala je Mogherini.

Zaharjeva je izjavila kako je veoma bitno da su svi ministri vanjskih poslova EU naglasili da zapadni Balkan “nije stražnje dvorište Evrope, on je u srcu Evrope i dio je Evrope”.

Nikoga ne interesuju zemlje koje su izolirane od preocesa evropskih integracija, tvrdi šefica bugarske diplomatije, prenosi Xinhua.