Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Mijanmar nije na dnevnom redu sastanka ministara EU

mogherini1

Situacija u Mijanmaru nije na dnevnom redu današnjeg neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) koji se održava u glavnom gradu Estonije Tallinu, saopćila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim šefom diplomatije Svenom Mikserom, kazala kako su ministri zemalja članica EU-a danas razgovarali o pitanjima nuklearnog programa Sjeverne Koreje, mirovnom procesu na Bliskom istoku, političkoj krizi u Venecueli te o radikalizaciji i borbi protiv terorizma u zemljama kandidatima za članstvo u Uniji.

Ona je podsjetila da unutar EU postoji načelna saglasnost za povećanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Mogherini je izjavila kako je “nemoguće govoriti o mirovnom procesu na Bliskom istoku” te istakla kako EU podržava dvodržavno rješenje u kada su u pitanju odnosi Izraela i Palestine.

Na pitanje novinara o stavu EU-a u vezi sa dešavanjima u Mijanmaru, Mogherini je odgovorila kako Mijanmar nije bio na dnevnom redu.

“Mijanmar nije na dnevnom redu”, kazala je Mogherini i dodala kako ne želi govoriti o temama koje nisu bile na dnevnom redu današnjeg sastanka.

EU je u saopćenju prije nekoliko dana pozvala “sve strane u Mijanmaru da smanje tenzije”, ali u tom saopćenju nije bilo osude nasilja nad arakanskim muslimanima.