Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Nakon Brexita EU prima zemlje Balkana

mogherini1

EU će primiti nove članice kada Velika Britanija napusti taj blok, a to će najvjerovatnije biti zemlje Balkana, izjavila Federica Mogherini.

Šefica diplomatije EU je to izjavila za italijanski list Stampa, a Sputnjik, koji je prenio tu vijest, podsjeća da bi Velika Britanija trebalo da napusti EU do proljeća 2019, kao i da su Albanija, Crna Gora, Srbija i Makedonija sada kandidati za članstvo u Uniji.

“Sigurna sam da se Evropska unija u budućnosti neće ograničiti na 27 članica, jer ćemo imati nove zemlje članice. Mislim da će to biti zemlje Balkana s kojima razgovaramo o članstvu. Mnogi ovaj proces nazivaju proširenjem, ali ja preferiram da o tome razgovaramo kao o reujedinjenju Evrope”, istakla je Mogherini za italijanski list “Stampa”.

Ona je naglasila da je odnos između EU i Balkana pomogao mnogim zemljama tog regiona da prevaziđu posljedice rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije. Dodala je da je pred tim zemljama dug i težak put koji treba da pređu, ali i da je sigurna da će one nastaviti da idu tim putem, jer sve one imaju zajednićku budućnost u okviru Evropske unije.

Šefica diplomatije EU je podsjetila da su mnogi predviđali da će referendum u Britaniji o izlasku iz EU pokrenuti domino efekat, ali da se to nije obistinilo, što potvrđuje pobjeda proevropskog kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj.