Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini nakon crikusa u Skupštini Srbije: Navikla sam, nije mi smetalo

mogherini-srbija

Federica Mogherini izjavila je kako je demokratsko pravo svakog u Srbiji da izražava svoje političko mišljenje i izabere svoj put, aludirajući na prorusko i antievropsko skandiranje tokom njenog govora u Skupštini Srbije. Po njenim riječima, EU čvrsto ostaje posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

Navela je kako se već nekoliko puta nalazila u sličnim situacijama u italijanskom parlamentu, ali i napomenula da je to “stvar politike”.

“Možda neki moji sagovornici nisu spremni da prihvate činjenicu da mogu prihvatiti političku konfrontaciju. Nije lijepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela”, rekla je Mogherini.

Dok se obraćala Skupštini Srbije, zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke su uzvikivali “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”, a članovi Dveri držali su poruke na kojima je pisalo da Srbija ne vjeruje Bruxellesu.

Mogherini je zastupnicima SRS-a rekla kako je neće ometati njihovo vikanje, da se neće umoriti i preporučila im da sačuvaju grla za obraćanje građanima tokom predizborne kampanje, koja je, kako je konstatirala, počela.

Naglasila je da je važno da se svi građani Srbije uključe u ključne odluke koje će zemlja morati donijeti, a uloga parlamenta, kaže, veoma je važna zato što je on ključna veza između građana i institucija, prenosi Tanjug.

“Suočavate se i s izborom budućnosti. EU s nestrpljenjem očekuje saradnju s novim predsjednikom i vladom na putu ka članstvu u EU-u, rekla je šefica evropske diplomacije.

U subotu u Sarajevu

Federica Mogherini će u subotu doputovati u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je njena posjeta najavljena za četvrtak odgođena.

Visoka predstavnica EU-a prvo bi se trebala susresti s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Predviđeno je da se Mogherini susretne i s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, a sastanku bi trebali prisustvovati i ministri finansija i trezora te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i vanjskih poslova – Vjekoslav Bevanda, Mirko Šarović i Igor Crnadak, što je najavljeno iz Vijeća ministara.