Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini o pogubljenjima: EU protiv smrtnih kazni

Federica-Mogherini123

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u telefonskom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adilom Jubeirom skrenula je pažnju na opasnost od međusektaških tenzija u islamskom svijetu nakon jučerašnjih pogubljenja u Saudijskoj Arabiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navode iz njenog Ureda, Mogherini je obavila razgovor sa Jubeirom, a u vezi sa pogubljenjem 47 osoba presuđenim za terorizam, a među njima i šiitskog imama Nimr al-Nimra.

Ponovila je da je EU protiv smrtnih kazni neovisno o okolnostima pod kojim se provode. Mogherini je izrazila zabrinutost zbog opasnosti od tenzija u islamskom svijetu koje pogubljenja mogu izazvati.

Nakon jučerašnjih pogubljenja oštro su reagovale vlasti Irana, Iraka, Libana, ali i Evropske unije, Ujedinjenih nacija i drugih visokih diplomatskih instanci.

Mogherini je izrazila i žalost zbog paljenja zgrade ambasade Saudijske Arabije u Teheranu. Naime, demonsranti su zgradu zapalili u znak odmazde za jučerašnje pogubljenje šiitskog imama Nimr al-Nimra i još 46 osoba presuđenim za terorizam u toj zemlji.

EU