Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Pomirnje ključna riječ, dijalog važan

mogherini -kosovska mitrovica
FOTO: Anadolija

Visoka predsavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da je pomirenje ključna riječ, te da je dijalog na najvišoj razini između Begrada i Prištine vrlo važan.

Mogherini je u Kosovskoj Mitrovici obišla radove na glavnom ibarskom mostu, a s njom se u sjevernom dijelu grada susreo gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić, prenosi Tanjug.

-Dijalog na vrhu, onih koji donose odluke, institucija premijera i predsjednika je fundamentalno važna stvar i ja želim zahvaliti svima koji su do sada bili uključeni u dijalog, jer nam je to omogućilo da dođemo do važnih odluka i da ih sprovedemo- rekla je Mogherini .

-Ovdje sam u Mitrovici da bih prvenstveno posjetila most, okolne ulice i uvjerena sam da se ovaj most obnavlja uz pomoć EU onako kako je napravljen dogovor tijekom dijaloga u Bruxellesu između Beograda i Prištine- rekla je ona.

Ovaj posao koji radimo na ovom mostu, mostu koji obnavljamo pretvara se iz simbola podjela u simbol dijaloga i kontakta među ljudima i to je snaga EU, da se stvori dijalog i razumijevanje, na onom mjestu gdje smo ranije imali sukobe i teškoće- istaknula je Mogherini.

Visoka predstavnica EU je naglasila da je pomirenje ključna riječ ovdje i da je to ključni posao koji EU obavlja pomažući i podržavajući narod u Mitrovici.

-Pomirenje među zajednicama, na kraju mir, a uz mir dolazi i napredak. Na mene je ostavilo dojam ono što sam vidjela ovdje. Toliko mnogo projekata na mostu oko mosta i također dosta infrastrukture koju financira EU, što je važno za građane i naglašava važnost dijaloga- rekla je Mogherini.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost je naglasila da se unaprijed nada i raduje cjelovitom otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Dijalog, suradnja i mir mogući su. EU ostaje posvećena razvitku Kosova. Još od 2016. godine počeo je veliki broj projekata, novac je prebačen, vidjela sam mnogo investicija koje su započete i one prave raziliku – pješačka zona, sportska dvorana, trgovački centar, to su tri veća projekta u Mitrovici- rekla je Mogherini.

U Kosovskoj Mitrovici u oba dijela grada bile su pojačane mjere sigurnosti od ranih jutarnji sati, naročito u blizini glavnog ibarskog mosta zbog Mogherinijeve posjete.

Kosovska policija i Kfor držali su u blokadi prilaze mostu, a pristup je omogućen jedino novinarskim ekipama.
Mogherini je Kosovsku Mitrovicu posjetila nakon Prištine gdje je razgovarala s najvišim kosovskim dužnosnicima.