Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Mogherini pozvala Trumpa da ne prekida finansiranje UN-a

09/05/2017

Specijalna predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je danas u New Yorku Sjedinjene Američke Države da nastave finansirati agencije Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć, hranu, izbjeglice i djecu, javlja Reuters.

Ona je istakla da je rad tih agencija nekada važniji za mir i sigurnost nego što je to izdvajanje sredstava za odbranu. Američki predsjednik Donald Trump najavio je smanjenje američkog doprinosa za UN i njegova tijela te za mirovne operacije tvrdeći da Amerikanci plaćaju previše, a da ostale zemlje ne daju svoj dio.

– Bit ću veoma jasna i direktno reći našim američkim prijateljima. Od suštinske važnosti je da svi nastavimo ulagati u rad ovih agencija – rekla je Mogherini.

Prema njenim riječima, doprinos Evropske unije iznosi i do polovice ukupnih budžeta tih agencija.

Mogherini je, također, od Trumpa zatražila da ostane pri globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promjena. Trump je ranije rekao da će povući potpis SAD-a.

– Klimatske promjene su stvarne i već sada utječu da naše okruženje. Sve je povezano i zato vjerujemo da će SAD ostati predane Pariskom sporazumu – navela je šefica diplomatije EU koja je govorila pred Vijećem sigurnosti UN.

Ona će se, kako je najavljeno, susresti i za visokim zvaničnicima američke administracije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.