Mogherini: Reforme u BiH se moraju uraditi

federica-mogherini123

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tek treba primjeniti i reforme se moraju uraditi, a na tome će se raditi već od naredne sedmice, izjavila je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u Bruxellesu, gdje se danas održao prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Današnji sastanak Mogherini je ocijenila veoma pozitivnim i dobrim, te naglasila da pokazuje ne samo ono što se do sada radilo, već na ćemu se treba raditi kao i da definira buduće korake zajedničkog rada BiH i EU.

“Sastanak je rezultat posvećenosti institucija Bosne i Hercegovine i političkog liderstva da nastave sa reformama na putu ka Evropskoj uniji, prije svega za dobrobit naroda Bosne i Hercegovine”, izjavila je Mogherini.

Dodala je da je to rezultat napornog rada mnogih u BiH, zemalja članica EU u Bruxellesu. Zahvalila se svom timu na sjajnom poslu tokom čitave godine.

“Prije godinu dana smo imali viziju kako potaknuti reforme i napredovati na putu ka Evropskoj uniji. Kontunirano smo zajedno angažirani u procesu tokom cijele godine uz podršku EU. Velika količina pozitivnih napora je učinjena u tom smislu što je veliko ohrabrenje i to je prepoznato od EU na današnjem sastanku”, naglasila je Mogherini.

Istakla je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tek treba primjeniti i da se reforme moraju uraditi.

“To je ono što građani traže i to im treba. To sam čula od njih direktno kad sam posjetila Bosnu I Hercegovinu”, kazala je Mogherini te najavila da će rad na aktiviranju SSP-a početi početkom naredne sedmice.

Osvrnuvši se na jučerašnju odluku Vlade RS-a da prekine saradnju sa institucijama BiH visoka predstavnica EU je kazala da bi ona mogla ugroziti funkcionisanje pravosuđe i vladavine zakona u BiH.

“Moramo potvrditi neophodnost poštivanja vladavine zakona i pozvati na održanje saradnje i dijaloga. Mi smo zajedno sa komesarom Hahnom spremni ulagati svoje vrijeme kako bi nastavili na putu reformi i rezultatima za sve ljude kako bismo omogućili BiH da postigne napredak”, istakla je Mogherini.

Naglasila je da treba na reformama raditi kako bi “omogućili BiH da učini napredak na putu ka EU i da u tom procesu koristi imaju svi građani BiH, a koji je i u interesu Evropske unije kao takve”, zaključila je Mogherini.