Mogherini s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine

predsjednistvobih_mogherini

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, sastala se danas u Briselu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem. Razmijenili su mišljenja o političkoj situaciji u zemlji i njenom putu EU integracija.

Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva BiH razgovarali su o nadolazećoj Strategiji za zapadni Balkan i prioritetima koji očekuju vlasti Bosne i Hercegovine, naročito u pogledu kompletiranja odgovora na Upitnik, kao i u pogledu osiguranja kontinuirane i efikasne provedbe Reformske agende, uključujući i vladavinu prava.

Reforme trebaju podstaći promjene neophodne za napredak Bosne i Herecegovine na putu EU integracija.

Visoka predstavnica je također naglasila da političke stranke trebaju pristupiti reformi izbornog zakonodavstva bez daljeg odlaganja i osigurati održavanje i provedbu izbora u skladu s međunarodnim i evropskim standardima.

Ponovo je istakla istrajnost da podrži sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, u poduzimanju konkretnih i odlučnih koraka na njihovom putu ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije.