Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini s Tillersonom radi pronalaska “zajedničkog jezika”

FedericaMogheriniUE

Na prvom sastanku sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Federica Mogherini razgovarala je ‘opširnije’ o terorizmu, Rusiji, iranskom nuklearnom sporazumu i Ukrajini, navodi se u izvještaju EU, prenosi Euractiv.

Mogherini je u dvodnevnoj posjeti Washingtonu s ciljem pronalaska ‘zajedničkog jezika’ sa novom administracijom SAD-a, nakon niza sukoba između Sjedinjenih Država i Evrope.

Pozadinu lošeg djelovanja evropskih članica nad trenutnim izazovima kao što su migracije i ekonomska politika kao i budućnosti Evropske unije pokušava iskoristiti novoizabrani američki predsjednik kako bi oslabio uticaj bloka u svjetskim dešavanjima, te stavio Ameriku na prvo mjesto, kako je obećao u njegovoj kampanji, navodi Euractiv.

Na twitter profilu, visoka predstavnica EU kazala je da je imala ‘dobar sastanak’ sa Tillersonom, a na kojem su razgovarali o saradnji SAD-a i Evrope, te krizi u Siriji i Ukrajini, kao i drugim pitanjima.

Razgovarali su i o transatlantskim relacijama, zajedničkom izazovu u borbi protiv terorizma, budućem radu na jačanju evropske odbrane, odnosima s Rusijom, iranskom nuklearnom sporazumu i glavnim krizama koje se odnose na Ukrajini i Siriju, navodi se u izvještaju.

Američki State Department nije dao nikakav izvještaj o detaljima razgovora između Mogherini i državnog sekretara Tillersona.

Očekuje se da će tokom njene posjete Mogherini proći kroz ‘listu starih datoteka’, uključujući borbu protiv klimatskih promjena, pitanjima Sirije, Libije, Ukrajine kao i Bliskoistočnom mirovnom procesu