Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Sloboda medija ključna za istinsku demokratiju

federica-mogherini123

Sloboda medija ključna je za istinsku demokratiju, poručuje visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini navodeći da se Svjetski dan slobode medija, 3. maj ove godine slavi u teškom trenutku za novinarstvo.

Naglašava da su napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija širom svijeta sve učestaliji.

– Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za promociju i zaštitu demokratije u svim dijelovima svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja dio su tih temelja demokratije te doprinose stvaranju stabilnih, uključivih i otpornih društava, a mogu doprinijeti i smanjenju napetosti i sprečavanju sukoba – kazala je Mogherini.

Dodaje da EU podržava provedbu Agende za održivi razvoj 2030. godine koja podrazumijeva i omogućavanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja ističući da je podrška nezavisnom, kvalitetnom i etičnom novinarstvu od ključne važnosti jer nezavisni mediji omogućuju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu ”javnog nadzornika”, stoga su temelj participativne demokratije i omogućuju pozivanje vlada na odgovornost za rad koji obavljaju.

– Evropska unija osigurava da je poštovanje slobode izražavanja uključeno u sve politike i programe za razvoj EU. Konkretno, EU finansira određeni broj projekata u trećim zemljama radi poboljšanja kvalitete novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode izražavanja – rekla je Mogherini uime EU.

Navodi da je od juna 2015. godine u sklopu programa malih bespovratnih sredstava EU finansirala najmanje 45 boraca za ljudska prava koji promovišu pravo na slobodu izražavanja, a čiji je rad ugrožen.

Mogherini naglašava da EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima te kršenja njihovih prava na internetu i izvan njega te da se od svih država očekuje da ispune obavezu zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako što će kažnjavati napade na novinare i stvoriti pravno okruženje koje će im omogućiti rad.

– U okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama, te multilateralnih i regionalnih foruma, EU se kontinuirano protivi zakonima, propisima i političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja, te poduzima konkretne korake da bi spriječila napade na novinare i blogere te odgovorila na njih – kazala je Mogherini.

Poručila je da je donošenjem smjernica EU o slobodi izražavanja na internetu i izvan njega 2014. godine i njihovom primjenom EU ponovno potvrdila odlučnost u promociji slobode mišljenja i izražavanja kao prava koja pripadaju svima, ma gdje se nalazili, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti koja se trebaju ostvarivati putem svih medija i neovisno o granicama, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.