Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini: Terorizam je globalna prijetnja

FedericaMogheriniUE

Predstavnici Evropske unije (EU) nakon talačke krize u Bangladešu u kojoj je ubijeno 20 stranih državljana pozvali su na međunarodnu borbu protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini uputila je pisano saopćenje povodom napada na restoran u Dhaki.

“Terorizam je globalna prijetnja i kao međunarodna zajednica svi zajedno se trebamo boriti protiv toga”, rekla je Mogherini koja je istakla kako su među poginulima i ranjenima stranci, među kojima i Evropljani, ali i državljani Bangladeša.

Visoka komesarka Mogherini je izrazila saučešće porodicama poginulih među kojima se nalaze i pripadnici sigurnosnih snaga te dodala kako se EU solidariše sa vlastima Bangladeša i narodom te zemlje, kao i narodima zemalja čiji su državljani također ubijeni.

Napad je izveden sinoć na restoran u diplomatskoj četvrti Dhake. Talačka kriza trajala je deset sati, a tokom akcije spašavanja u subotu ujutru policijske snage ubile su šest militanata i spasili 13 talaca.

Talijanski mediji navode kako se među poginulima nalaze i državljani te zemlje. Navodno se početkom napada u restoranu nalazilo sedam Talijana, ali nije poznato da li su se uspjeli spasiti.

SITE Intelligence Group objavila je da je ISIS preuzeo odgovornost za napad na restoran Holey Artisan u Dhaki.