Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini u Alžiru: Nema vojnog rješenja sirijske krize

Mogherini Alzir333

Za krizu u Siriji nema vojnog rješenja i jedini način da se sukob okonča je politički dijalog, izjavila je Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Mogherini je to kazala na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s alžirskim ministrom vanjskih poslova Ramtaneom Lamamraom u prijestonici Alžiru, prenosi Xinhua.

Kazala je da EU oštro osuđuje hemijski napad u Siriji od 4. aprila i da neće prihvatiti korištenje hemijskog oružja od bilo koje zemlje. EU se nada da će se incident istražiti što je ranije moguće kako bi se ustanovila istina.

Šefica evropske diplomatije dodala je da vojni napadi nisu rješenje za sirijsku krizu koja se može samo okončati kroz politički dogovor.

– Što se Sirije tiče, potvrđeno je tokom briselske konferencije organizovane prošle sedmice da nema vojnog rješenja za krizu u toj zemlji. Po tom pitanju, Evropska unija je veoma jasna i veoma odlučna da nema vojnog rješenja – kazala je Mogherini.

Sjedinjene Države su prijatelj EU, kazala je Mogherini, dodajući kako se blok nada da se SAD mogu usaglasiti s EU oko političkog rješenja sirijske krize.

Lamamra je izjavio da je hemijskim napadom u Siriji prekršena međunarodna konvencija UN-a o hemijskom oružju i da ga Alžir oštro osuđuje. Dodao je da je Alžir održao dobre odnose sa Sirijom i sa sirijskim narodom, i da Alžir poštuje jedinstvo, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

Mogherini je doputovala u Alžir u subotu kako bi ojačala bilateralno partnerstvo dvije strane. Ona se sastala s alžirskim premijerom Abdelmalekom Sellalom, s kojim je razmijenila mišljenje o bilateralnim odnosima, situaciji u regiji i borbi protiv terorizma.