Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini u Podgorici: EU nije kompletna bez zemalja ove regije

FedericaMogheriniUE

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, stigla je u posjetu Crnoj Gori. Mogherini se na posebnoj sjednici Skupštine Crne Gore obratila crnogorskim poslanicima, na sjednici kojoj su prisustvovali samo predstavnici stranaka u vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjeta Mogherini Crnoj Gori dolazi u trenutku političke krze u ovoj zemlji, koja se ogleda kroz bojkot parlamenta od strane cjelokupne opozicije. I današnja sjednica Skupštine, na kojoj je govorila Mogherini prošla je bez prisustva opozicije, koja bojkotuje parlament zbog tvrdnji da izbori održani 16.oktobra prošle godine nisu bili fer i slobodni.

Mogherini je na početku svog izlaganja kazala „da je tužna što su mnoga sjedišta u parlamentu prazna i što opozicija nije prihvatila njen poziv da bude ovdje“.

„I to ne samo što je parlament srce demokratije, već i zbog toga što znam da podrška integraciji u EU je nešto što prevazilazi partijske podjele. Politički dijalog je značajan za sve, za demokratiju i vlast i opozicija se moraju potruditi, ali i nevladin sektor. Politička borba može biti teška, ali treba ući u utakmicu, izaći na teren. Sigurna sam da vaše društvo može da se izbori sa ovom situacijom. Sigurna sam da ćete naći rješenje, da će opozicija opet biti u parlamentu. Put ka EU može biti tačka ujedinjena”, kazala je Mogherini.

Poručila je i da se ne smije dozvoliti da se politička borba ispriječi pred put Crne Gore ka EU.

„Moramo reći da su vrata EU otvorena za Crnu Goru i cijeli region. Želimo da svi budete u Uniji. Crna Gora je zemlja koja predvodi proces evropskih integracija. Crna Gora je ostvarila nevjerovatan napredak”, poručila je Mogherini.

Istakla je da EU neće biti kompletna dok zemlje Balkana ne budu dio EU.

„Balkan se nalazi u srcu Evrope”, kazala je Mogherini.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović zahvalio je Mogherini na podršci koju EU pruža Crnoj Gori i zemljama regiona. Njeno obraćanje, kako je rekao, doživljava kao posebnu čast.

Mogherini se već sastala sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, a za večeras je planiran susret i sa premijerom Duškom Markovićem.

Mogerinhi od 1. do 4.marta boravi u posjeti zemljama Zapadnog Balkana, a osim Crne Gore, boraviće i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i Makedoniji.

O svojoj posjeti će, kako je saopšteno, izvijestiti ministre spoljnih poslova EU na sastanku Savjeta za spoljne poslove 6. marta.