Moscovici: Sporazum je moguć ali je loptica u grčkom polju

Evropski povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici ocijenio je u srijedu da je sporazum s Grčkom “moguć” i “neophodan”, ali da od sposobnosti Atine zavisi kako će prezentirati prijedloge za reforme vjerodostojne u očima njenih partnera iz eurozone.

– Treba naći rješenje do nedjelje, vjerujem da je to moguće. Da, sporazum je moguć, da, on je neophodan. “Grexit” bi bio strašan – izjavio je on upozorivši na “historijske posljedice” izlaska Atine iz jedinstvene monete.

– Loptica je očito u polju grčkih vlasti. Mjesto Grčke je u eurozoni ako ona uloži napore koji su neophodni – dodao je Moscovici odgovarajući na pitanja francuske državne televizije France 2.

On je govorio o promjeni raspoloženja u razgovorima između Atine i njenih partnera nakon dolaska novog grčkog ministra financija Euclida Tskalotosa koji je zamijenio Yanisa Varoufakisa.

– Tsakalotos je staloženiji, nema arogancije – ocijenio je povjerenik.

– Ako ne bude prijedloga, bit ćemo u velikim teškoćama – kazao je Moscovici.

– Mjesecima smo gubili povjerenje, Grci moraju o tome voditi računa – insistirao je on i ocijenio da premijer Alexis Tsipras, koji u srijedu dolazi u Evropski parlament, ima sada “sastanak s historijom”.