Može li se izvještavati o EU integracijama u uzavreloj političkoj klimi?

eu_2

Regionalni medijski stručnjaci i predstavnici Europske unije iz Brisela i Bosne i Hercegovine govorili su o uticaju lokalnog i globalnog medijskog okruženja na različite aspekte bosansko-hercegovačkog procesa europskih integracija u sarajevskom EU Info centru.

Novinar BBC-a Dejan Anastasijević, govorio je o nazadovanju zemalja Zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji.

“Sve zemlje Zapadnog Balkana su udaljenije od ulaska u EU nego 2010. godine. Logično bi bilo da se zemlje s vremenom približavaju standardima EU, a naprotiv idu sve dalje i dalje. Veća je ekonomska razlika između EU prosjeka i zemalja Zapadnog Balkana, pogoršanje je i u medijskoj situaciji, kao i pravosudnoj. Jedan od razloga je što težnja EU da integriše zemlje Zapadnog Balkana nije motivisana pitanjem bezbjednosti, jer oni na nas gledaju ne kao na dio Europe za integraciju, nego na nemirni dio koji treba smiriti”, pojasnio je Anastasijević.

Portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović govorila je o ekonomskom partnerstvu BiH i zemalja Europske unije.

“Istraživanja koja radimo pokazuju da građani BiH u oba entiteta prepoznaju EU kao najvećeg donatora, a ono što ne znaju je da je EU i najveći trgovinski partner BiH. Kad gledate pojedinačno, sedam zemalja su prvih sedam partnera BiH, a tek onda idu Turska, Rusija, i drugi”, kazala je Milović-Halilović.