Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muscat: Staviti u fokus “čovjeka s ulice”

joseph_muscat

Dok Evropska unija ulazi u period nesigurnosti pred izbore u Francuskoj i Njemačkoj, a Velika Britanija zahtijeva izlazak iz bloka, premijer Malte, čija vlada presjedava Evropskom unijom do juna, obećao je da će uskladiti rezultate sa interesima građana koji se nalaze u EU, piše portal Euractiv, specijaliziran za teme vezane za EU.

Po pitanju jedinstvenog pragmatizma, odnosno općeg dobra koji za cilj ima ujedinjen Evropu, Joseph Muscat branio je stav da najmanja država u EU (Malta) neće imati ‘zablude o pretjeranom raskošu,’ nego će radije upravljati svojim šestomjesečnim mandatom u realnom pragmatizmu ne gubeći iz vida evropske ideale.

– Šta god da uradimo u narednih šest mjeseci, to će donijeti veoma korisne životne promjene za sve porodice i stanovništvo unutar Evropske unije – izjavio je premijer Malte tokom pres-konferencije, odmah nakon što je primio Evropsku komisiju u predsjedništvo EU.

[yuzo_related]

Ukazujući na veliku nepovezanost između elite i običnih građana, Muscat je obećao da će čovjeka s ulice staviti u fokus predsjedavanja, te se usredotočiti na dati novi EU projekat, koji je inače ostao bez novca zbog velike krize.

Stanovnici Malte prokomentarisali su lajtmotiv ‘ponovnog ujedinjenja’ kao punopravnu filozofiju slušanja i rada za stanovništvo. Stanovništvo je odustalo od evropskog projekta, dijelom i zbog onih koji za probleme Evropske unije nalaze rješenje u jačanju nacionalnih država, požalio se potpresjednik vlade Louis Grech.

Ponovna pojava ekstremnog nacionalizma i protekcionizma podijelila je čelnike koji se nisu složili međusobno šta je najbolji način kako bi se išlo naprijed, dodao je on.

U mjesecu martu, čelnici država i vlada EU-a sastat će se u italijanskom glavnom gradu kako bi proslavili 60. godišnjicu potpisivanja Rimskog sporazuma. Sastanak bi trebao biti prilika za uspostavu nove vizije Evrope.

Pripreme za sastanak će započeti na samitu na Malti, 3. februara, gdje se očekuju čelnici EU-a kako bi razgovarali o budućnosti Evropske unije bez Velike Britanije u njenom sastavu, dijalogu koji je započeo u Bratislavi.

– U evropskim vrijednostima koje nas drže ujedinjene već 60 godina možemo pronaći rješenja za originalna pitanja koja naši ljudi traže – kazao je Muscat.