Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MVP Turske: Nesmotrene izjave Mogherini i Hahna nemaju vrijednost

mogherini hahn

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je kako “nesmotrene izjave” evropske komesarke za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i komesara za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannesa Hahna nemaju nikakvu vrijednost za tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je uputilo reakciju nakon saopćenja Mogherini i Hahna u kojem Evropska unija poziva Tursku da odustane od radikalne retorike i poteza koji nose rizik da se situacija dodatno pogorša.

“Nakon što je proteklih nekoliko dana došlo do tenzija između Turske i nekih članica EU, potrebno je izbjeći dalju eskalaciju problema i pronaći put za smirivanje situacije”, poručili su komesari Mogherini i Hahn.

U saopćenju Ministarstva istaknuto je kako je EU pozvala Tursku, umjesto zemalja koje su prekršile diplomatske dogovore i pravo i koje su razlog ove situacije.

“Unija, kao što je to bilo i nakon kukavičkog pokušaja državnog udara u Turskoj, bilo nakon napada PKK koja se nalazi na listi EU terorističkih organizacija, reagira bez da objektivno i u punom smislu analizira događaje”, istaknuto je u saopćenju.

Također, u saopćenju je istaknuto kako umjesto da EU zemljama koje krše Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, Bečku konvenciju o konzularnim odnosima 1963. godine, osnovna ljudska prava, odgovornosti propisane Evropskom rezolucijom o ljudskim pravima, ona ih štiti i otvoreno krši evropske vrijednosti.